دوره 28، شماره 294 - ( 3-1396 )                   جلد 28 شماره 294 صفحات 57-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

ممبینی یعقوب. DNA سازمانی. ماهنامه علمی - آموزشی تخصصی مدیریت تدبیر. 1396; 28 (294) :55-57

URL: http://tadbir.imi.ir/article-1-3620-fa.html


چکیده:   (4119 مشاهده)
سازمان موجودیتی پیچیده و متشکل از وجوه متعدد و متنوع است و به‌مثابه سیستم اجتماعی در شمار پیچیده‌ترین سیستم‌های شناخته‌شده قرار می‌گیرد. بولدینگ در تحلیل علل پیچیدگی سیستم‌های اجتماعی، واحدهای تشکیل‌دهنده آن‌ها را علاوه بر انسان‌ها، مشتمل بر نقش‌هایی می‌داند که انسان در مواجهه با موقعیت‌های مختلف بر عهده می‌گیرد. به همین ترتیب، می‌توان سازمان‌ها یا تقریباً همه سیستم‌های اجتماعی را به‌مثابه مجموعه‌ای از نقش‌هایی که توسط مجاری ارتباطی گوناگون به هم گره‌ خورده‌اند، تعریف کرد [1].
 در تکامل بیولوژیک، این ژن است که در معرض انتخاب طبیعی است، نه خود موجود زنده. افراد به دلیل استانداردهای تکاملی عمر کوتاهی دارند، آن‌ها به‌ اندازه کافی عمر نمی‌کنند تا فرایند کند تغییر تکاملی را ببینند. در عوض، ژن‌ها طی صدها و هزاران نسل باقی می‌مانند [2]. به همین ترتیب، سازمان باقی می‌ماند، در حالی ‌که انسان‌ها می‌آیند و می‌روند. اگر می‌خواهیم سازمان‌ها را بهبود دهیم، باید کانون توجه خود را از افراد به سازمان‌ها تغییر دهیم. یکی از استعاره‌هایی که در مباحث سازمان و مدیریت مطرح ‌شده، DNA سازمانی است که با رویکرد ژنتیکی به توصیف سازمان می‌پردازد. علم ژنتیک یکی از شاخه‌های علم زیست‌شناسی است که به ‌وسیله مفاهیم و قوانین موجود در آن می‌توان به تشابه و عدم تشابه دو موجود نسبت به یکدیگر پی برد. بررسی، کشف، تقسیم‌بندی و شرح حقایق وراثت و تغییرات آن، از جمله اهداف مهم علم ژنتیک محسوب می‌شوند. شباهت میان موجودات زنده (از موجودات تک‌سلولی تا حیوان و گیاه)، اجداد، نزدیکان و خویشاوندان آن‌ها همان وراثت است، در صورتی ‌که تغییرات، معنی اختلاف میان هر موجود زنده با موجودات دیگر است [3]. استعاره‌ها ابزاری برای شناخت و توصیف پدیده‌ها و از جمله سازمان‌ها هستند و این امکان را فراهم می‌آورند که جنبه‌های مختلف سازمان را در مقایسه با دیگر پدیده‌ها شناسایی کنیم و به سیمای واقعی سازمان دست‌یافته و به شناخت کامل‌تری دست ‌یابیم. با درآمیختن واقعیات بیولوژی و ژنتیکی با علم مدیریت می‌توان قدم‌های مؤثری در جهت توسعه و بهبود سازمان‌ها برداشت. این خصوصیات ژنتیکی پایه و اساس رفتار هر سازمانی است [4].
با توجه به کاهش چشمگیر فاصله‌های جغرافیایی و فرهنگی و سرعت تحولات، اصول موفقیت‌آمیز حرفه‌ای دیروز دچار کم‌فایدگی شده است، مدیران به ‌طور مداوم با چالش‌های جدیدی روبه‌رو شده‌اند و رقابت جهانی نیازهای مدیریتی جدیدی را مطرح می‌کند. همان‌طور که DNA بلوک سازنده ساختمان ژنتیکی موجودات زنده است، DNA سازمانی نیز پایه و اساس رهبری و مدیریت اثربخش است. الگوی مبتکرانه DNA سازمانی بر این اصل مبتنی است که هر سازمانی خصوصیات ژنتیکی منحصربه‌فردی شبیه یک ارگانیسم زنده دارد و تمامی کنش‌ها و واکنش‌ها، شیوه‌ها و روش‌های سازمانی تحت تأثیر نوع DNA آن‌ها است [5]. از آنجا که استعاره DNA سازمانی نقش مؤثری در شناخت سازمان و عملکرد رهبری و مدیریت آن از قبیل نحوه تصمیم‌گیری، برنامه‌ریزی، ساختار سازمان، کار گروهی و ارتباطات آن دارد، می‌تواند از این طریق ابعاد مهمی از شرایط حاکم بر سازمان را برای ما روشن نماید [1]. از این‌رو، هدف این مقاله شناسایی و معرفی انواع DNA سازمانی و نقش آن‌ها در اداره مؤثرتر و کارآمد­تر سازمان‌ها توسط مدیران است. در این مقاله، نخست به شرح DNA سازمانی پرداخته‌ می‌شود، سپس نقش DNA سازمانی در سازمان‌ها تشریح و در نهایت، نتیجه‌گیری از موضوع ارائه می‌شود.
متن کامل [PDF 137 kb]   (23 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سازمان و سیستم
دریافت: 1396/5/28 | پذیرش: 1396/5/28 | انتشار: 1396/5/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به ماهنامه علمی - آموزشی تخصصی مدیریت تدبیر می باشد.

Designed & Developed by : Yektaweb