مهندسی مجدد فرایندهای کسب و کار یکی از ابزارهای مهم و کاربردی مدیریتی است که در گزارش شرکت بین و شرکاء در سال 2018 رتبه چهارم را از نظر میزان استفاده در بین 25 ابزار مدیریتی به خود اختصاص داده است. پژوهشهای موسسه مطالعاتی گارتنر در سال 2009 مهندسی فرایندهای کسب و کار را نیز به عنوان اولویت اول سازمان ها مطرح کرده است. در شرایط بحرانی، سازمانهایی که از فرصت به دست آمده برای مهندسی مجدد فرایندهای کسب و کار خود استفاده کنند، پس از بهبود شرایط اقتصادی، مزیت رقابتی قابل توجهی نسبت به رقبای خویش خواهند داشت. مهندسی مجدد فرایندهای کسب و کار، رویکرد نوینی است که از دریچه کاملا جدیدی به سازمانها مینگرد. از اواخر دهه 90 سازمانهای مختلفی در کشورهای پیشرفته صنعتی با یاری جستن از رویکرد مزبور، موفق به دگرگونی در سازمان خود شدند و هم اکنون نیز برای دستیابی به دگرگونی مداوم تلاش میکنند. سازمانها برای حضور و حفظ بقای خود در صحنه رقابت ناگزیر به دگرگونی و استفاده از تازه ترین دستاوردهای تکنولوژی برای دستیابی به بالاترین سطح بهبود توانایی خود و کارکنان خود می باشند.
سازمانهایی که برنامه مهندسی مجدد را بتوانند با موفقیت به انجام برسانند، ضمن دستیابی به نتایج بنیادی در کوتاه مدت، از چنان انعطافی برخوردار میشوند که قادر به دگرگونی مداوم نیز خواهند شد. از جمله دستاوردهای این رویکرد ارایه خدمات با کیفیت به مشتریان، کاهش هزینه، سرعت بخشیدن به امور و در نهایت بهبود عملکرد سازمان است. با این وجود، پژوهشها نشان میدهد قریب به 70 درصد پژوهشهای مهندسی مجدد فرایندها در سطح داخل و بینالملل با شکست مواجه میشوند. بنابراین ضروری است برای جلوگیری از شکست پروژههای مهندسی مجدد، عوامل کلیدی موفقیت اجرای مهندسی مجدد فرایندهای سازمان مورد نظر به شکل دقیق و موثر شناسایی و معرفی شوند.
از سوی دیگر سازمانها برای پاسخ به چالشهای کسب و کار، رویکرد نوینی به نام چابکی را برگزیدهاند. چابکی، توانایی سازمان را برای عرضه محصولات و خدمات با کیفیت بالا را ارتقا داده و در نتیجه عامل مهمی برای بهرهوری سازمان میشود. یک سازمان چابک در اثر اتفاقات و تغییرات ناگهانی, به سادگی از پا درنمیآید. سازمان چابک، سریع السیر، سازگار و قدرتمند است و به تغییرات ناگهانی، فرصتهای جدید بازار و نیازمندیهای مشتریان پاسخ سریع میدهد. سازمان چابک برای درک و پیشبینی تغییرات محیط کسب و کار طراحی شده و در این راستا به اصلاح ساختار خود میپردازد.
نوع مطالعه:
گزارش مورد |
موضوع مقاله:
عمومی دریافت: 1397/12/26 | پذیرش: 1397/12/26 | انتشار: 1397/12/26