عضو هیات علمی آموزشکده فنی و حرفهای سما یزد ، askarzadeh1360@yahoo.com
چکیده: (6121 مشاهده)
در طول دو دهه گذشته، بازارهای مالی، گسترش روزافزونی را به لحاظ انتشار اوراق بهادار و معاملات مربوط به آن در بازار ثانویه تجربه کردهاند. ضمن آنکه این بازارها بهخاطر به وجود آمدن بورسهای سهام، ارز و فلزات بیشتر به هم مرتبط شدهاند. فراگرد ایمنسازی در بانکداری سنتی (دریافت وثیقه جهت اوراق بهادار) جهت توزیع ریسک بین بانک و طرف دیگر معامله، یک طرفه و توسط بانک بکارگرفته میشد. شاید بتوان گفت خلاقیت مالی موجود در انتشار و مبادله محصولات مشتقه، مهمترین گام را در توسعه بازارهای مالی برداشت. محصولات و ابزارهای مشتقهای چون «اختیارات»، «قراردادهای آتی» و «معاوضات» ابزارهای استاندارد مدیریت ریسک هستند که ضمن توزیع ریسک، باعث تسهیل در تخصیص بهینه سرمایه به بخشهای مختلف و ایجاد فرصتهای مولد سرمایهگذاری میشوند. این ابزارها به جمعآوری اطلاعاتی که به آسانی در بازارهای فیزیکال بهدست نمیآیند، کمک شایانی میکنند.
از طرف دیگر با درنظر داشتن منافع این اوراق، این نگرانی هم وجود دارد که رشد بازارهای مشتقه (چه استاندارد و چه غیراستاندارد) ممکن است ثبات اقتصادی را برهمزند. بهویژه اغلب شنیده می شود که استفاده گسترده از اوراق مشتقه، سرمایهگذاریهای بلندمدت را کاهش میدهد چرا که سرمایه را در فعالیتهای بورسبازی کوتاهمدت بهکار میگیرد.
بنابراین، هدف اصلی این مقاله، تحلیل منافع و ریسکهایی است که مرتبط با کارکردهای اقتصادی معاملات اوراق مشتقه است و در آن سعی شده است تا استراتژیهای جهانی و روشهای مدیریتی بهبود سیستم مالی شرکتها بررسی شوند.
دریافت متن کامل
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
مدیریت ریسک و بحران دریافت: 1392/6/6 | پذیرش: 1393/6/18 | انتشار: 1393/6/18